Ügyvédakadémia

Az ügyvédek, alkalmazott ügyvédek programszerű önkéntes alapú továbbképzése 2014 óta folyik úgy, hogy egy-egy jogterületre évről évre tematikus önképzőköröket, önkéntes részvétellel működő szakmai konzultációs csoportokat hozunk létre, melyeket az adott terület specialistáiként elismert ügyvédkollégák vezetnek. Az egyes csoportok feladata az ügyvédi ismeretek és képességek fejlesztése, szakmai konzultációk egymással vagy más hivatásrend adott szakterületen tevékenykedő képviselőivel, szakértőkkel, mégpedig a jogszabályok értelmezéséről, a jogszabály-változásokról, a gyakorlat buktatóiról, szakmai publikációkról, eseti döntésekről, döntés előtt álló esetekről. Az önképzőkörök feladata az egyes konzultatív foglalkozások szakmai hozadékának publikálása is. Erre jellemzően a kamarai Hírlevélben kerül sor.

Az Ügyvédakadémia biztosítja az adott jogterületen tevékenykedő vagy az iránt érdeklődő kollégák számára a jogalkotásban és a jogalkalmazásban keletkezett bizonytalanságok, határesetek elemzését, értékelését, javaslatok és gyakorlati megoldások kidolgozását, röviden: a szakmai elmélyülést.

Valamennyien tudjuk, hogy szakmai vívódásaink “kibeszélése” milyen sokat képes lendíteni a kreativitáson, a hatékonyságon és a célszerűségen. Ha ez kolléga részvételével történik, a jó ötletek és megoldások esélye nő. Az önképzőkörökben éppen ezért terítékre kerülnek általános vagy egyes ügyekben keletkezett egyéni dilemmák is. Ennek az előnyeit aligha kell ecsetelni.

Az Ügyvédakadémián történő részvétel és aktivitás felkészültségbeli előny. Fokozza a versenyképességet, megjelenik a diszkrét, szakmai érdemeket felmutató ügyvédi reklámban, miáltal az ügyfelek előtt felismerhetővé válik az ügyvédi felkészültség, minőség és specializálódás.

Azok, akik egy képzési idényen belül, legalább hét foglalkozáson, igazolhatóan részt vesznek, az Oktatási Bizottságtól az ügyvédakadémiai részvételt tanúsító oklevelet kapnak. Az igazolhatóságot megkönnyíti, hogy az egyes foglalkozásokon jelenléti ív készül.

Az Ügyvédakadémia az elmúlt két évben a kollektív tudás hatékony bázisaivá vált.