Tájékoztatás dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter felperes és a Budapesti Ügyvédi Kamara alperes közötti perről

Ez a cikk több mint 2 éve készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Honlapunkon közzétettük dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter keresetlevelét, Kamaránk ellenkérelmét és a Fővárosi Törvényszék még nem jogerős végzését a per megszüntetésétől.

A per központi kérdése: olyan esetben, ha a választási eredményt kihirdető határozat érvénytelen, mi következik abból a szabályozásból, hogy a „tisztségviselő megbízatása az új tisztségviselők megválasztásának napján szűnik meg” [Üt. 119. § (4) bek.]. A miniszter álláspontja egyértelművé tette, hogy a pert azért indította meg, mert a felelős döntést az értelmezési vitában a bíróságnak kell meghoznia.

A Fővárosi Törvényszék a 2015. december 10-én hozott végzésével a kérdést megválaszolta, az Igazságügyi Miniszter által indított pert megszüntette. A Törvényszék a Kamara álláspontjának adott helyt. A végzés (3. oldal 2. bekezdés) a következőket tartalmazza:
“A korábbi tisztségviselők megbízatása abban az esetben szűnik meg, amennyiben az új tisztségviselők megválasztása érvényesen megtörténik. /…/ A bíróság az alperes álláspontját osztotta a tekintetben, hogy a fenti rendelkezés alapján a 2010-ben megválasztott tisztségviselők megbízatása a 2014-es választási eredmények jogerős megsemmisítése folytán nem tekinthető megszűntnek… olyan helyzet állt elő, mintha a választások meg sem történtek volna, megbízatásuk tehát jelenleg is fennáll.”

A Kúria várhatóan 2016. februárjában dönt a 2014. évi választói közgyűlés határozatait megsemmisítő ítéletek esetleges felülvizsgálatáról. A Kamara felülvizsgálati kérelme nyomán a Kúria elnöke az ügy soron kívüli tárgyalását rendelte el.  Itt olvasható a BÜK felülvizsgálati kérelme.

A 2014-es kamarai választásokhoz kapcsolódó bírósági eljárások anyagait a Kamara által nyilvántartásba vett kollégák az ügyfélkapun keresztül, vagy elektronikus tanúsítvánnyal elérhető zárt kamarai honlapon, a “Kamaránk/Közgyűlések, választások, fontos dokumentumok/perek” oldalon olvashatják el.

Többek felvetésére közöljük, hogy a jelen függő jogi helyzetben (mivel a Kúrián felülvizsgálati eljárás van folyamatban, valamint a miniszter által indított per jogerős lezárása ugyancsak előkérdés és mivel az esetleges kiíró személye is bizonytalan) a jogerős döntésig nincs mód  a választások kiírására.