A kamara elnöksége tegnapi rendkívüli ülésén a 2017. május 12-i közgyűlés megtartása ellen szavazott

Ez a cikk több mint 4 hónapja készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elnökség tegnapi ülésén az alábbiakat mérlegelte:

Az IM államtitkára levélben felvetette, hogy a hatályos Alapszabályt, a közgyűlést előkészítő részében egyértelműsítő szöveggel a Kamara módosítsa. (A kamara néhány tagja által kifogásolt, a közgyűlés összehívásával, előkészítésével kapcsolatos eljárással szemben törvényességi felügyeleti jogkörben nem tett észrevételt.) Az 1999 óta e kérdésben változatlan szövegű Alapszabályt érintően ugyan eddig sem merültek fel kifogások, vagy törvényességi aggályok, mivel most jogvita keletkezett, az elnökség ezt a javaslatot meg kívánja fontolni.

Figyelembe vette az új Ügyvédi törvény zavarmentes elfogadásával kapcsolatos kari érdekeket is. Ugyancsak mérlegelte azokat a sajtótámadásokat, amelyek az egyébként tisztán szakmainak is megtartható belső vitákat (és egy esetleges újabb pert) a politikai erőtérbe vihetik át. Mérlegelte a költségeket is.

A Kamara az általános közpolitikai kérdésektől távol kíván maradni. Ügyeit “házon belül” kívánja intézni. A politika irányába kizárólag szakmapolitikai és érdekvédelmi álláspontokat és problémákat kíván közvetíteni. Az elnökség mindezeket mérlegelve úgy döntött, hogy visszavonja a megismételt pénteki közgyűlés megtartásával kapcsolatos határozatát. Az eddigi eljárások megfelelőségével és jogszerűségével kapcsolatos eddigi álláspontján pedig nem változtatott.

Az éves rendes közgyűlést a Kamara a naptári évben bármikor megtarthatja. Az elnökség által már elfogadott beszámolók és a 2017. évi költségvetési terv az Alapszabály rendelkezése értelmében végrehajthatók. A Kamara működése tehát nincs veszélyben, koncentrálhatunk a tagságra, a praxisok problémáira és a párhuzamosan folyó regulációra.

Az elnökség a közgyűlés összehívásából valószínűleg csak az új ügyvédi törvény parlamenti vitája után fog dönteni, ezért annak várható időpontja szeptember második fel lehet. Amikor a tervezett közgyűlés időpontja eldől, arról azonnal hírt adunk.

Pénteken, május 12-én  tehát nem lesz közgyűlés. Köszönjük az eddig jelzett részvételi szándékot és szolidaritást, és szeretettel várjuk tagjainkat az új, várhatóan kora ősszel megtartandó évi rendes közgyűlésre!

Budapesti Ügyvédi Kamara